Zár az ajtókon túl, avagy amit a zárható bútorokról zárjairól tudni érdemes

Amikor zárakról van szó, akkor egyből a bejárati ajtóra asszociálunk, esetleg még a beltéri ajtók zárjaira. Talán még a kocsiajtó is az eszünkbe jut, de itt meg is áll a gondolat. Pedig zár sok mindenre kerülhet, a garázsra, a kertkapura, de ez ugyebár még mindig a bejárati ajtó magassága, viszont zárható lehet akár egy bútor is. Nagyon sokszor fordul elő, hogy íróasztal szekrény vagy fiók, esetleg a vitrin kap zárat, mert a benne lévő dolgok annyira fontosak, hogy nem szeretnénk, ha illetéktelen hozzáférne.

Az irodákban nagyon jellemző, hogy az íróasztal zárható, például akkor, ha pénzes kazetta is van az irodába, ilyenkor sokszor nemcsak maga a kazetta, de az íróasztal is zárható lesz, hiszen a kazetta ellopható zárt állapotában is, de egy íróasztalt már nem viszünk el a hátunkon. A vitrin is gyakori, bár ezzel főleg magánlakásokban találkozhatunk, de gondolhatunk akár a múzeumok zárható vitrinjeire is. Ott valóban lényeges, hogy illetéktelenek ne nyúljanak hozzá a kiállítási tárgyakhoz, persze egy magángyűjtő is érzékeny lehet arra, ha piszkálják a gyűjteményét.

A zárszerelők bútorzárakat is javítanak, esetleg cserélnek?

Az sem ritka, hogy valaki örököl egy régi, antik bútort, ami történetesen zárható, de már nem jó a zár, vagy kinyitni, vagy becsukni nem tudjuk. Persze zárgond az új bútorokkal is lehet, elveszett kulcs, vagy bármilyen más zárprobléma. Sokan persze ilyenkor nagyon tanakodnak, hogy kit is kellene hívni? Mivel bútor, ezért az asztalos dolga a zárcsere, vagy mivel zár, a zárszerelőé? Nos, jobban járunk, ha ilyenkor a zárszerelőt hívjuk. Nem kell attól félni, hogy a szerelő kinevet minket, mert egy szekrény zárjához hívjuk ki.

Természetesen mindenképp érdemes előbb rákérdezni, hogy mennyibe fog kerülni a munka, illetve az új zár, mert lehet, hogy több kerül a leves mint a hús, vagyis több lesz a zár cseréje, mint a bútor összértéke. Ez persze antik bútoroknál nem gyakori, inkább új bútorok esetében.