Hová vegyünk lakatot?

A lakat egy nagyon hasznos eszköz, bár sokan nem egészen így látják. Úgy gondolják, hogy a lakat nem véd túl sokat, hiszen könnyen letörhető, leverhető, vagy más módon kinyitható. Ugyanakkor mégis vannak olyan esetek, amikor nem nagyon van más választásunk arra, hogy megvédjük az ingóságunkat. A garázsok és fészerek esetében gyakran megesik, hogy nincs lehetőség zárat feltetetni, mert nem alkalmas rá a fal vagy az ajtó. Ilyenkor persze dönthetünk úgy, hogy nem teszünk oda nagy értéket, de tehetünk fel lakatot is.

Ez meglehetősen gyakori megoldás. Ahogyan a zárak, úgy a lakatok esetén is van minőségi és silány lakat. A minőségi lakatok masszívabbak, tömörebb, törhetetlenebb anyagból vannak. Lehet kulcsos és számzáras is egy lakat. Érdekes kérdés persze, hogy melyik a jobb megoldás. A kulcs gyakran veszik el, viszont a számkódot is el tudjuk felejteni, ha nem használjuk gyakran a lakatot, vagy a helyiséget, amit zárunk vele. A kerti tárolóra, garázsra bátran válasszunk minőségi lakatot, mert ha zár nem is kerülhet fel, egy minimális védelmet azért jelent.

Speciális lakat a biciklire, motorra, bőröndre

Természetesen nemcsak a sufnira kerülhet fel lakat. Akinek van kerékpárja, biztos, hogy találkozott már lakattal, hiszen speciális bicikli lakatokból is sokféle van, és nagyon sokan használják is ezeket a megoldásokat. A motorokhoz is létezik külön motorlakat, ami megakadályozza, hogy ellopják őket. Ezek erősebbek, masszívabbak, mint a kerékpárok lakatai, hiszen maga a motor is egy masszívabb jármű. A védelem elengedhetetlen manapság. Többféle motor és biciklilakat is létezik, lehet kulcsos, számzáras, műanyag és fém egyaránt.

Speciális eset még a bőröndök esete, ugyanis már külön bőröndlakat is létezik. A bőröndökre leginkább akkor szokás lakatot tenni, hogy repülővel, esetleg vonaton-buszon utazunk, mert ilyenkor gyakran tévesztjük szem elől a poggyászunkat, hiszen nem velük utazik. A bőrönd lakat véd attól, hogy valaki belenyúljon csak úgy, és kivegye belőle a neki tetsző tárgyakat.