Ki cseréljen zárat: mi vagy a zárszerelő szakember?

A zárcsere ára manapság meglehetősen megnőtt, ahogyan mindennek az ára az elmúlt időszakban. Ennek egyrészt a koronavírus járvány volt az oka, másrészt az orosz-ukrán háború is rányomja manapság mindenre a bélyegét. A zárcsere ára ugyebár a zár árából és a munkadíjból áll, és mindekét esetben áremelkedésről beszélhetünk. Ilyen viszonyok között természetesen sokan spóroláson gondolkodnak, ha zárcseréről van szó. A csináld magad mozgalom még mindig hódít, így sokan döntenek úgy, hogy inkább maguk megoldják a zárcsere kérdést.

Mivel a bonyolultabb zárak drágák, és beszerelésük sem egyszerű egy laikus számára, így sokan olcsó zárat vesznek, mondván az ár kedvező, a beszerelésről pedig rogyásig van a net videóval és leírással. Igen ám, de az olcsó zár komoly biztonsági kockázat, és igaz, hogy spórolunk a zár és a szerelés költségén, de ha kirabolnak, akkor jóval többet veszítünk egy rendes zár és a szerelés költségeinél. Inkább bízzuk a zárcserét szakemberre, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy a zár megfelelően lesz beszerelve.

Még a zárbetétcsere is kockázatos?

Ha mi szereljük a zárat, akkor nem biztos, hogy jó munkát végzünk, hiszen nem leszünk olyan precízek, mint egy szerelő, és gyakorlatunk, illetve a tudásunk sincs meg hozzá. A zárszerelés nem véletlenül egy szakma, amihez kellő tudásra van szükség. Persze sokan csak egy zárbetétcserét végeznek el otthon, mondván, ahhoz nem kell szerelő. Lehet, hogy még el is tudjuk végezni ezt a feladatot, ám a zárroppantás módszere pont a zárbetéteteket célozza, mégpedig a rosszul beszerelt zárbetéteket.

Ha kilóg a zárbetét, akkor könnyen rá lehet fogni fogóval, egy roppantás, a zár pedig már nyitva is van. Persze rá lehet mondani, hogy de nem is lóg ki nagyon, csak pár millimétert, de ez a pár milliméter is elég, hogy rá lehessen fogni. Ha csak 3-4 milliméterrel kijjebb van a zárbetét, mint kellene, az már elegendő egy betörőnek. Inkább ne kockáztassunk, hívjunk szerelőt, még ha drágábbak is lettek az árak.