Betörés módszerekről, tények és tévhitek

Amikor elképzeljük magunk előtt, hogy dolgozik egy betörő, akkor a legtöbben ezt a szakmát a filmes tudásukra alapozva képzelik el. Elképzelnek egy símaszkos alakot, aki sztetoszkóppal hallgatja a széfeket, hogy kinyithassa, és elképzelik, hogy pici csipeszek és tűszerű szerszámok segítségével babrálja a bejárai ajtózárat. A valóságban azonban nem így van ez. Bár vannak hobbi zárfeltörők, akik tényleg precíziós műszerekkel babrálnak a zárakon, és így ki is tudják őket nyitni, de ebben az esetben nem időre megy a dolog, hanem arra, hogy megoldjanak egy intellektuális kihívást.

A betörők nem így működnek. A filmek előszeretettel romantizálják őket is, és az ajtózár kinyitása is egy nagyon egyszerű műveletnek tűnik a filmeken keresztül. A bankkártyás nyitás egyébként működik a valóságban, de nem egészen úgy, ahogyan a filmeken, a hajtű vagy a drót viszont már lényegesen kevesebb eredménnyel kecsegtet. A valóságban egy zár lényegesen masszívabb, még az olcsóbb darabok is, hogy egy műanyaglap vagy egy kicsi drót kinyissa őket, de a betörők nem is ezeket a módszereket választják.

Ahogyan valóban dolgoznak a betörők

A valóság sajnos az, hogy a betörők a hatékonyságra mennek, vagyis minél gyorsabban akarnak dolgozni, egy minimális zajongás beleférhet a műveletbe. Egy ügyes betörő egy olcsó zárat akár 5 másodperc alatt is ki tud nyitni, amihez elég lehet egy fogó, hogy megroppantsa a zárat, de akár egy feszítővas is, amivel kimozdítja az ajtót a keretéből. Sajnos nem is gondolnák, de a betörők táskája a leghétköznapibb dolgokat rejti, kalapácsot, fúrót, fogót, feszítővasat, melyek bármelyik szerelő táskájában lehetnek, de akár a házi szerszámosládában is.

Ezért nem könnyű kiszűrni egy betörőt, hiszen ha elmegyünk mellett a lépcsőházban, szerelőnek is nézhetjük, miért is kételkednénk? Arról se legyenek illúzióink, hogy a zajt csak meghalljuk, ha betörés történik. Sajnos egy társasházban már nem ismerik annyira egymást az emberek, és ha egy kis kopácsolást is hallunk, joggal feltételezhetjük, hogy a szomszéd szerel valamit.