zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Elveszett a nyaraló kulcsa a strandon, mit tegyünk?

Itt a nyár, mindenki nekivág, hogy hosszabb-rövidebb időre, de kikapcsolódhasson. Akiknek van saját nyaralója, leginkább ide ruccan le, és innen tesz kirándulást a környékre vagy csak a strandra. Viszont mindenki történhet baj, és megeshet, hogy kirándulás, strandolás közben elvész a nyaralónk kulcsa. De mit tehetünk ilyenkor? Az első lépés, hogy megpróbáljuk megtalálni a kulcsot, ha van róla sejtésünk, hogy hol veszhetett el. Természetesen, ha az egész délelőttöt vagy délután túrázással és barangolással töltöttük, akkor erre nem nagyon lesz lehetőségünk.

A strandon esetleg igen, érdemes visszamenni, megkérdeni a pénztárnál, hogy nem adták-e le, vagy megnézni a helyet, ahol voltak a cuccaink. Érdemes előre gondolkodni, és elrejteni valahol egy pótkulcsot az ilyen esetekre. Ha erre nem volt lehetőség, akkor célszerű a nyaralás előtt kiírni a telefonunkba a helyi szerelő számát, és megkérni, hogy cserélje le a zárat. Ez valószínűleg nem lesz olcsó mulatság, és sokszor a nyaralás rovására is megy ez a fajta nem várt szerelési költség, de egyébként is célszerű zárat cserélni, mert nem tudhatjuk, hogy elveszett vagy ellopták a kulcsunkat.

Ha nem a miénk volt a nyaraló

Az egy kicsit bonyolultabb helyzet, ha a nyaraló nem a miénk volt, hanem egy ismerősé, vagy béreltük valakitől. Ilyenkor az első lépés, ha már biztos, hogy elveszett a kulcs, hogy felhívjuk a tulajt, hogy tájékoztassuk a helyzetről. Lehet, hogy lesz valahol pótkulcs, így a bejutás könnyen megoldódik, viszont ha nem, akkor az ő engedélye nélkül nem cserélhetünk csak úgy zárat, és betörni sem célszerű, mert az rongálásnak számít, és bünteti a törvény. Valószínűleg a tulaj meg fog hozzánk érkezni, esetleg engedélyt ad a cserére, de biztosak lehetünk benne, hogy a költségeket fel fogja számolni. Ha rokonról van szó, akkor illik állni a költségeket.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy hotelszoba kulcsa is elveszhet. Emiatt természetesen érdemes a kulcsot mindig a portán hagyni, ha távozunk, ugyanis a hotelekben főkulcsrendszer van, és az ilyen rendszerhez tartozó kulcsok cseréje, nehézkesebb lehet.