zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

Amikor a kamasz gyermekünk már zárni szeretné a szobáját

Eljön az az idő, amikor a gyermekünk felnő, saját teret akar. Azt szeretné, ha felnőttként kezelnénk, és ő is felnőttnek szeretné érezni magát. Ennek egyik jele, ha igénye van arra, hogy a szobájába zárkózhasson. Persze ez sok szülő rémálma, mert aggódik, hogy vajon mit rejteget a gyermeke, miért zárkózik be, mit nem akar velünk megosztani. Természetesen ennek van egy egészséges oldala is, és valamilyen szinten érdemes neki teret adni. Ha a gyermekünk szeretne bezárkózni a szobájába, akkor arra számos lehetőség van.

Az egyik természetesen az, ha olyan zárak kerülnek a lakásba az ajtókra, melyek működnek saját kulccsal, viszont van egy mesterkulcs, ami minden ajtót kinyit. Ez a főkulcs rendszer, aminek a kiépítése némiképp drágább, és lakások esetén ritkán is szokták alkalmazni, ugyanakkor arra jó lehetőség, hogy gyermekünk azt érezze, hogy bezárkózhat, viszont mi is biztonságba tudhatjuk, mert be fogunk tudni menni hozzá, hiszen van saját kulcsunk. Ennél persze vannak egyszerűbb megoldások is.

A főkulcs-rendszer túlzásnak tűnhet, de van egyszerűbb megoldás is

Ha főkulcs rendszert gyermekünk szeszélye miatt azért nem szeretnénk kiépíteni, akkor érdemes hagyományos megoldásokban gondolkodni. Az egyik jó megoldás, ha ugyanolyan zár kerül minden ajtóra, melyeket tollas kulcs nyit. A tollas kulcsos zárak úgy működnek, hogy meghatározott számozású kulcs nyitja őket, de ha ugyanaz a számozása minden zárnak, akkor bármelyik azonos számozású tollas kulcs nyitni képes az ajtót. Vagyis a gyermekünk kaphat egy saját kulcsot, viszont mi is bemehetünk hozzá. Ennek a módszernek a hátránya, hogyha bezárkózik, és belülről a zárban hagyja a kulcsot, akkor nem fogunk tudni bemenni hozzá.

Természetesen erre is van megoldás, a vészfunkciós zár. Ebben az esetben akkor is tud forogni a kulcs a zárban, ha a másik oldalon bent maradt a kulcs. Ezt főleg bejárati ajtókon szokták alkalmazni, de beltéri ajtókra is felkerülhet ilyen zár. Így mi is nyugodtabbak lehetünk, a gyermekünk pedig nyugodtan bezárkózhat, ha akar.