zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Rossz környéken is biztonságban? Nem lehetetlen!

Gyakran megesik, hogy nem azon a környéken keresünk magunknak lakást, házat, ahol valójában szeretnénk, hanem ahol a pénztárcánk megengedi. Bár sokan ebben kételkednek, de tény, hogy egy rosszabb környéken, ahol magasabb betörések, egyéb bűncselekmények száma, alacsonyabbak az ingatlanárak. Ez 1-2 millió forint különbség is lehet, de sokak számára ez is nagy segítség, hogy ingatlanhoz jussanak. Persze érdekes kérdés, hogy megéri-e ilyen helyre költözni. Minek venni egy lakást, ha azt úgyis kirabolják, még ha olcsóbb is?

Nos, a helyzet az, hogy a lakásunkat biztonságossá tudjuk tenni, így ettől a tényezőtől nem feltétlen kell tartanunk, de tudnunk kell, hogyan is tehetjük ezt meg. Az első lépés, hogy a költözés előtt vizsgáljuk meg az ablakokat és az ajtókat, hogy mindegyik megfelelő el, rendesen működik, nem vetemedik, kellően stabil. Ha ez nincs így, cserére lesz szükség, nemcsak a fűtésszámla, de a biztonságunk érdekében is. Az ajtók tekintetében a zár is lényeges. Mindenképp minőségi, védelemmel ellátott zárat vásároljunk az ajtóra, lehetőleg olyat, ami több ponton záródik, biztonsági zár. Ezek sem feltörhetetlenek, viszont egyrészt a biztosítók csak ezeket fogadják el lakásbiztosítás esetén, másrészt ezeket lényegesen nehezebb feltörni, így a próbálkozásra is kisebb a kockázat.

A rács sem feltétlen túlzás!

Bár a rács elsőre túlzásnak tűnhet, valójában nem feltétlen az. Persze, ha a 10. emeleten veszünk lakást, annak az ablakára felesleges lesz egy rács, viszont földszinti, magas földszinti lakások estén nem. Amennyiben az ablak olyan helyen van, ami ráadásul még takarásban is van, és elég alacsony, hogy be lehessen mászni rajta, akkor az ablakrács egy nagyon jó megoldás. Nem is gondolnánk, hogy a betörések közül milyen sokat követnek el ablakon át.

Az ajtórács kérdése is érdekes. Társasházakban, panelházakban látni ilyesmit, sőt, ott még az sem feltétlen túlzás, hogy egy szinten több rács legyen, hogy elválassza egymástól a szinten lévő lakásokat. Az ajtórács esetében arra kell figyelni, hogy akárcsak az ajtók esetében, a rácsokra is védelemmel ellátott zár kerüljön fel.