zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Milyen zár kerüljön fel a nyaralóra?

A nyaralók kérdése zár szempontjából érdekes. A nyaralóba nem tartózkodunk állandóan, sokszor messzi is van tőlünk, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy rendben van-e minden. Emiatt pedig fontos, hogy olyan zár kerüljön fel, amit nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen feltörni. Persze rá lehetne vágni, hogy erre nincs szükség, hiszen a nyaralóövezetek forgalmasak, úgyis látni fogja valaki, hogy babrálnak az ajtónál. A valóság viszont az, hogy egyrészt ez csak a nyári időszakra vonatkozik, másrészt, még ha látja is valaki, honnan is tudhatná, hogy az illető nem bérlő vagy egy rokon, akik kölcsönkapta a nyaralót.

A nyaralóövezetekben ritkán ismerjük a szomszédunkat, így kicsi az esély, hogy észrevesz bárki egy betörést. Télen pedig a legtöbbször kiürülnek ezek a helyek, és egy-két állandó lakó kivételével senki nem tartózkodik ott, aki észre venné, hogy betörés történik. Emiatt pedig lényeges, hogy a zár a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa. Sok esetben az sem túlzás, ha az ajtókra fa zsalugáter vagy műanyag redőny kerül, amit kívülről lehet mozgatni, az alját pedig lelakatoljuk.

Kapura, bejárati ajtóra, hátsó ajtóra kerülhet fel ugyanolyan zár?

Ha az a kérdés, hogy kerülhet-e fel olyan BB zár mindenhova, ami ugyanolyan számozású kulccsal nyílik, vagyis egy kulcs minden ajtót nyit, a kaput, a bejáratot vagy a hátsó ajtót, akkor a válasz egy határozott nem. Ez meglehetősen veszélyes, nemcsak azért, mert a BB zár beltéri ajtókra való leginkább, vagyis könnyen feltörhető, hanem azért is, mert ha valaki ért a zárakhoz, akkor egy megfelelő számozású kulccsal könnyen ki fogja tudni nyitni az ajtókat, a lakásbiztosítás pedig nem fizet betörés esetén, egyrészt mert kulccsal mentek be, másrészt, mert nem védett zár volt az ajtón.

Ha viszont az a kérdés, hogy ugyanolyan típusú, védelemmel ellátott zár kerülhet-e fel mindenhova, amit természetesen más és más kulcs nyit, akkor igen, ez egy meglehetősen jó megoldás. Főkulcs rendszert ilyenkor nem érdemes kiépíteni, egyrészt mert költségesebb, másrészt, mert ha van egy kulcs, ami minden ajtót nyit, mi pedig elveszítjük a strandon, ellopják tőlünk, akkor ugyanaz a helyzet, mint a BB zár esetén, könnyen be fognak tudni jutni hozzánk. Mindenképp olyan zár kell, ami védelemmel ellátott, legyen szó a kapuról, a bejárati ajtóról vagy akár a hátsó bejáratról.