zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Amikor zárcserére van szükség!

Vannak esetek, amikor a zárbetétcsere is elegendő, és inkább ezt végeztetjük el, mert lényegesen olcsóbb. Nemcsak maga a zárbetét kerül kevesebbe, mint egy komplett zár, de maga az elvégzett munka is. A zárbetétcsere akkor lehet opció, ha csak új kulcsra van szükség. Ilyen esetek a költözés, az új lakás vásárlása, az albérlet új lakója, vagy a kulcsvesztés. Ezekben az esetekben a zár alapvetően nem sérül meg, mindössze valaki olyan juthat kulcshoz, akinek nem kellene, és szeretnénk az illetéktelen látogatását megakadályozni.

Ám vannak olyan esetek, amikor ez nem elegendő. A leggyakoribb ilyen eset, ha megsérül a zár. Ha a zár javíthatatlan, esetleg törött, akkor egy zárbetétcsere nem oldja meg a problémánkat. Akkor egy új zárra van szükség. Ezt persze akkor is megtehetjük, ha a zárnak nincs konkrét baja, csak már régi, esetleg silány, és így nem biztonságos. Hogy ne kelljen a betörésektől tartanunk, érdemes zárat cserélni, de akkor is így kell tennünk, ha új biztosítást kötöttünk, a biztosító pedig előírja a modernebb zárat.

Milyen legyen az új zár?

Fontos szempont, hogy van lakásbiztosításunk, vagy nincs. Amennyiben van, akkor a biztosító MABISZ útmutatójában pontos leírást találunk arról, hogy milyen zárakat is fogadnak el, és ezeken kívül más nem használható. Általában védelemmel ellátott minőségi zárakról van szó, melyek megfelelő tanúsítvánnyal is rendelkeznek. Amennyiben nem teszünk eleget a biztosító kérésének, akkor egy esetleges betörés esetén nem fog fizetni kártérítést, mert nem teljesítettük a szerződésben foglaltakat.

Ha nincs lakásbiztosításunk, akkor egy kicsit könnyebb a dolgunk, mert olyan zárat választunk, amilyet csak szeretnénk. Ugyanakkor érdemes végiggondolni, hogy a védelemmel ellátott zárak ebben az esetben is jobb lehetőségnek bizonyulnak, mint a silány társaik, hiszen a zárcserét is azért végezzük, hogy védettebb legyen az otthonunk. Ha nem is választunk tanúsítvánnyal ellátott zárat, mindenképp minőségi darab mellett tegyük le a voksunkat.