zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Ne kapkodjuk el a zárcserét a Balatonon, lehet, hogy az olajozás is segít

Gyakran előfordul, hogy a zár nem úgy működik, ahogy kellene. Akad, szorul, de megeshet, hogy még a kulcsot sem tudjuk beledugni rendesen. Ilyenkor sokan pánikba esnek, és szerelőt hívnak, és már számolgatják, mennyibe is fog kerülni a zárcsere. Pedig lehet, hogy csak egy kis olajozásra van szükség, és meg is oldódik a probléma.

Természetesen vannak esetek, amikor annyira akad már a zár, vagy mondjuk, beletörik a zárba a kulcs, hogy a karbantartási praktikák mit sem érnek, de előbb érdemes ezekkel tenni egy próbát.

Először mindig a kulcsokat ellenőrizzük, hiszen sokszor megesik, hogy nem is zárral van a baj, hanem a kulccsal. Ha görbült vagy sérült egy kulcs, lehet, hogy belemegy a zárba, de használni már nem olyan egyszerű. Könnyen megeshet, hogy így még a zárat is tönkretesszük.

A problémás kulcsok helyett inkább szerezzünk másikat, mert ha beletörik az ajtóba, nem ússzuk meg a zárcserét. Ha nincs nagy baj a kulccsal egy tisztításnak azért érdemes alávetni, mert ez is okozhatja a problémát. A kulcsok kenéséhez a parafin a legjobb megoldás.

A grafitportól a zárbetét cseréjéig

Ha a kulccsal minden rendben, túl van a tisztításon, és még mindig akad a zár, jöhet az olajozás. Persze nem csak úgy, akármilyen olajjal, ami a kezünk ügyébe akad. Zárakhoz a háztartási zsiradékokat éppúgy tilos használni, mint a varrógépolajat vagy a babaolajat.

zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

Sokan a WD-40-t sem ajánlják, pedig, ha valaki már jól bekente zsírral a zárat, csak ez a kenőanyag menteti meg a zárcserétől. Az egyik legjobb megoldás a grafitpor használata, amit grammos kiszerelésben tudunk beszerezni a zárszaküzletben vagy a barkácsáruházban.

Az olajozáshoz érdemes szétszedni a zárat, hiszen így a legkönnyebb bejuttatni a grafitport. Meg lehet próbálni zár szétszerelése nélkül is, de nem biztos, hogy hatékony lesz a módszer.

Ha elég merészek vagyunk, akkor a szétszedésen túl a zárbetét cseréjével is megpróbálkozhatunk, akár az olyan Balaton környéki településeken is, mint amilyen Siófok, Tihany, mivel előfordulhat, hogy ez okozza a problémát, és a zárszerkezet egyébként még jól működik. Arra mindenképp figyeljünk, hogy az új zárbetét ne lógjon ki az ajtó síkjából, mert akkor könnyedén el lehet törni egy fogó segítségével.