zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Akad a zár, mit tegyünk?

Gyakran előfordul, ha akad egy zár. Ilyenkor nem kell feltétlen szerelő után kiáltani, mert némi házi praktika gyógyír lehet a bajra. A zár akadásánál nem mindig a zár a ludas, hanem a kulcs. Bár a zárak elég masszív anyagból készülnek, a kulcsokról ugyanez nem mondható el. Egy sérült vagy görbült kulcs károsíthatja a zárbetétet, vagy nem tudja megfelelően működtetni, ezért tapasztaljuk, hogy akad. Első körben nézzük meg a kulcsokat, és ha azt tapasztaljuk, hogy görbék vagy sérültek, másoltassunk újat, hátha megoldódik a probléma.

Persze megesik, hogy mégsem a kulcs a bűnös, hanem a zárral vagy a zárbetéttel vannak gondok. Nem kell egyből nekiesni, és kicserélni a zárbetétet vagy akár az zárat. Lehet, hogy csak kiszáradt, és egy kis olajozás megoldást jelenthet a bajra.

Sokan ilyenkor a konyhában vagy a kamrában keresik a kenőanyagot, pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek. A házi zsiradék, mint az étolaj vagy a sertészsír ideig-óráig megoldja ugyan a problémát, de hajlamos összegyűlni, és megkötni a zárban, majd zöld trutyi formájában kifolyni.

Milyen kenőanyag használható a zárakhoz?

Természetesen léteznek speciális, úgy nevezett zárolajok, de ezeket csak szakboltokban, illetve zárszaküzletekben lehet beszerezni. Inkább a paraffinnal tegyünk egy próbát. A kulcsot alaposan mossuk meg, majd száradás után kenjük be paraffinnal, és illesszük a zárba. Ha még ezután is akad, akkor magát a zárat kell beolajoznunk.

zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Ehhez viszont szét kell szedni a zárat, amihez sokan nem éreznek elég bátorságot, pedig egy csavarhúzóval könnyedén meg lehet csinálni. A szétszedésre azért van szükség, mert így lehet a kenőanyagot a leghatékonyabban bejuttatni a zárszerkezetbe.

Ha kiszedtük a zárat a helyéről az olajat meg mindig felejtsük el. De a varrógépolaj és a babaolaj használata is tilos. Próbálkozzunk inkább grafitorral, ami a legtöbb barkácsáruházban kapható néhány grammos kiszerelésben, de a grafit ceruza porrá őrlésével is hozzájuthatunk.

Emellett a WD-40 kenőanyag is jó megoldás lehet, mivel lényegesen hígabb, mint az olajok, és nem ül meg a zártestben. Ráadásul még oldja is a különböző szennyeződéseket és a zsírt. Ha már tettünk egy próbát a házi zsírral vagy az étolajjal, a WD-40-nel orvosolhatjuk a problémát.