Hogyan cseréljünk zárat házilag?

Sokan szeretik maguk megoldani a problémákat és a ház körüli szerelési feladatokat. Persze nem lehet mindig megúszni a szerelőt, de bizonyos esetekben még a zárat is kicserélhetjük magunk. Természetesen nem a biztonsági zárakról van szó, mivel ahhoz minden esetben szakemberre van szükség, már a garancia miatt is.

De az egyszerűbb zárakkal és zárbetétekkel megpróbálkozhatunk magunk is, hiszen nem egy bonyolult feladat. Aki rendelkezik egy kis ügyességgel és érzékkel, könnyedén meg tudja csinálni.

Azonban van pár dolog, amire mindenképp oda kell figyelnünk, ha nem akarjuk, hogy a munka sok vesződséggel, vagy épp többletköltséggel járjon. A legfontosabb a pontos mérés, hogy a megfelelő méretű zárat tudjuk megvásárolni.

A bejárati ajtónkba lévő záraknak három fő részük van: zár vagy zárszerkezet, cilinderbetét vagy zárbetét, illetve a kilincs és a mögötte lévő silt. A zárakhoz általában nem tartozik cilinderbetét, ezt külön kell megvásárolnunk. Lehet, hogy elég csak a zárbetétet cserélni, és nincs szükség a komplett zár cseréjére.

Milyen adatokra lesz szükségünk a zár cseréjéhez?

A pontos mérés elengedhetetlen. Akkor is fontos, ha csak a zárbetétet akarjuk cserélni, mivel ha rossz méretet választunk, ki fog lógni az ajtó síkjából, mi pedig tálcán kínáljuk otthonunkat a betörőknek. Ugyanis az egyik leggyakoribb zárfeltörő módszer a zárbetéttörés, ami akkor alkalmazható, ha nem megfelelő méretű zár van az ajtóban.

zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Ezért ha zárbetétet választunk, ne az ár, hanem a biztonság legyen a fő szempont. Ha a teljes zárat szeretnénk kicserélni, akkor a zárbetét méretén kívül még más adatokra is szükségünk lesz.

A legfontosabb adatok a zárrés mélységét, szélességét, magasságát, hogy az új zárszerkezet biztosan beleférjen, illetve azt is tudnunk kell, hogy az ajtóban lévő zár helye szögletes vagy lekerekített-e, így sok felesleges farigcsálástól kíméljük meg magunkat. Ezen kívül le kell mérnünk az előlaptól való távolságát a kilincslyuknak, a kilincs lyukközép és a cilinder lyukközép távolságát, a zártest méretét, az előlap szélességét, illetve az előlap formáját sem árt, ha tudjuk. Ha pontosan mérünk, gyerekjáték lesz a zárcsere.

Ha a fenti szolgáltatásaink közül bármire szüksége volna, forduljon hozzánk bizalommal és hívjon minket azonnal éjjel – nappal a +36 30 870 2060-as telefonszámon vagy a tiptopmester@gmail.com e-mail címen!