zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Milyen az ideális zár a biztosítók szerint a Balatonon?

Lakásbiztosítással szinte mindenki rendelkezik, de annak már kevesen járnak utána, hogy milyen feltételekhez kötik a kár megtérítését a biztosítók például egy Balaton közeli nyaraló, lakás vagy családi ház esetében.

Ha biztonságban akarjuk tudni az otthonunkat, nem elég, ha megkötjük a legkecsegtetőbb biztosítást, azért is tennünk kell, hogy a szerződésben foglaltaknak megfeleljünk, és az előírt zár legyen az ajtónkon. Ha nem így teszünk, akkor a betörés kellemetlenségei mellett még kártérítésre sem számíthatunk. A biztosítás megkötésén túl ne csak a havidíjak megfizetésére költsünk, hanem a jó zár beszerelésre is.

Persze sokan kapják fel a fejüket, hogy nekik erről a biztosító munkatársa nem beszélt. Szó sem volt zárcseréről, vagy egyéb beruházásról. Pedig érthető, hiszen a biztosító kockázatot vállal azzal, hogy kár esetén komoly összegeket kifizet nekünk. Nekünk is érdekünk, hogy megfelelően védekezzünk a betörők ellen, aminek egy megfelelő zár beszerzése a legjobb mód.

A mai modern technológiákkal már komplett zárrendszereket vagy okos zárat is tehetünk az ajtónkra, de mielőtt erre is vagyonokat költenénk érdemes utánajárni, hogy ezt a biztosító elfogadja-e.

Honnan tájékozódhatunk a biztosító által elfogadott zárfajtákról?

Amikor megkötünk egy biztosítást, a biztosító munkatársa egy vaskos mappát ad a kezünkbe, amit sokan félre is raknak, mondván, a lényeget úgyis tudjuk. Pedig igaza a mondás, hogy az ördög a részletekben rejlik, vagyis a szerződés lényege pont ebben a vaskos és unalmas olvasmányban lesz, vagyis minden olyan feltétel, amiket nekünk kell betartanunk, ha azt szeretnénk, hogy kár esetén fizessen a biztosító.

A betörésvédelemre vonatkozó részt a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, vagy a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban fogjuk megtalálni. Ezek vonatkoznak az olyan Balaton közeli településekre is, mint amilyen Siófok, Tihany, Alsóörs, Keszthely, Balatonfenyves, Fonyód és hasonlók.

Itt minden zárfajtára kiterjedően megtaláljuk azokat a szabványokat és minősítéseket, amiknek az egyes zártípusoknak meg kell felelniük. A legtöbb biztosító olyan zárakat fogad csak el, amik rendelkeznek MABISZ minősítéssel, illetve MSZ EN 1303 szabványnak megfelelően készültek.

Ez a szabvány nem csak a bevéső zárak, de a hengerzárak esetén is alapkövetelmény. Egyes zárfajtáknál célirányosan megadják, hogy milyen minőségű vagy erősségű védelemmel kell rendelkezniük, például fúrás ellen.