zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Hová érdemes ablakrácsot tetetni? Lakások vagy házak esetén ideálisabb?

Manapság már furcsán nézünk azokra a lakásokra, házakra, hol ablakrácsot látunk, és le is szűrjük magunkban a következtetést, hogy na, ez biztos nem egy biztonságos környék. Pedig a kettő nem feltétlen függ össze. A könyék lehet biztonságos, csak épp az ott lakók tesznek meg minden óvintézkedést, hogy megvédjék a tulajdonukat. Az ablakrács pedig ugyan nem tűnik túl modern dolognak manapság, mégis érdemes figyelembe venni bizonyos esetekben. Természetesen maradjuk a realitások talaján, vagyis nem a 10. emeleti panellakás ablakában kell gondolkodnunk, de akkor miben?

Nos, vannak földszinti és magasföldszinti lakások is, ahol az ablak az utcafronton vagy épp a ház mögött van, olyan alacsonyan, hogy ha nyitva marad, akkor bárki képes bemászni rajta. Ha pedig ugyanez az ablak még eldugott, nem forgalmas szakaszra néz, akkor exponenciálisan nagyobb rá az esély, hogy egy betörő ezen át fog bejutni hozzánk. Kevesen tudják, de ablakon át legalább annyi behatolás történik, mint ajtókon keresztül, főleg nyári időszakba. És nemcsak a lakásos érintettek, hanem a házak is.

Házak esetében sem haszontalan megoldás?

Pár éve még a híradóban is vezető hír volt, hogy egyes megyékben úgy történt betörés a családi házakba, hogy a betörők/tolvajok a nyitott ablakon át bemásztak, míg a család a kertben játszott, napozott, dolgozz vagy kertészkedett. Pikk-pakk kirámolták a házat, elvittek tárcákat és ékszereket. Mindezt csupán azért, mert az ablak elég alacsonyan volt, hogy bemászhassanak rajta, a család pedig szellőztetett. Persze ez nem volt okos dolog a részükről sem, de egy ablakrács esetén ez meg sem történhetett volna.

Az ablakrács tehát manapság sem rossz megoldás a védekezésre. Ha alacsonyan van a lakás ablaka, mert földszinti vagy magas földszinti a lakás, esetleg olyan helyen van a családi ház ablaki is, ahol könnyen be lehet rajta mászni, ha nyitva van, érdemes megfontolni, hogy rács kerüljön fel. Manapság már nagyon esztétikus rácsok vannak, nem kell feltétlen ormótlan vas rudakban gondolkodunk.