zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Amit egy kertkapu zárnak tudnia kell

A kapura is szükséges zár, nemcsak a bejárati ajtóra, hiszen akkor bárki ki-be mászkálhatna a kertünkbe vagy az udvarunkba. Persze vannak olyan esetek, amikor kapu sem kerül fel, mert mondjuk, az udvart parkolónak használjuk a vállalkozásunk részére, esetleg az áruszállítást akadályozná egy kapu, de a legtöbb esetben bizony van kapu, ahogyan a kapun is zár. A zár pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen. Kertkapu zár esetében is széles a kínálat, bőven van miből válogatnunk, a választást pedig mindenképp egy alapos megfontolás után érdemes meghozni.

Az elsődleges szempont, hogy a zár bírja az időjárás viszontagságait, vagyis bármilyen retesz vagy kulcsos zár kerül fel, mindenképp bírnia kell az esőt, a havat vagy a napsütést. A másik, hogy megfelelő védelmet nyújtson. Ha a kapu mondjuk nem az udvarra vezet, hanem egy belső, de nyitottabb folyosóra, ahol mondjuk, a padlásfeljáró van, vagy épp a szélfogó, akkor ha bejön valaki, azt úgy is megteheti, hogy mi a lakásban észe sem vesszük. A betörők pedig visznek így mindent, amit tudnak, nekünk pedig fel sem fog tűnni.

Mikor nem szükséges kulcsra zárható kertkapu? Van ilyen egyáltalán?

A zárhatóság tehát fontos, ahogyan az is, hogy ne legyen könnyen feltörhető a zár. A legjobb, ha PZ zárat választunk, még akkor is, ha retesz vagy tolózár kerül fel a kapura, mert ilyen esetek is vannak. Retesz persze zár nélkül is felkerülhet egy kapura, de ezek inkább akkor lesznek jó megoldások, ha egy hátsó kertről van szó. Ahol, mondjuk, a veteményes van, amit távol tartanánk a kutyáktól, vagy egy olyan füves hely, ahol a gyerekek játszhatnak, elől, a betonon pedig az autó parkol. Ha viszont olyan kapuról van szó, ami mögött, úgymond, értéket tartunk, akkor a zárhatóság fontos kérdés lesz.

A kertkapu zárjai is többfélék lehetnek, kerülhetnek fel fa kapura vagy félre is. Sokszor a kapukat már készen szállítják a zárakkal együtt, ilyenkor viszont mindenképp figyeljünk, hogy ne silány zár maradjon a kapunk, ha ilyen van rajta, cseréjük le egy biztonságosabb darabra.