zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Elveszett a kulcsunk! Mit tegyünk?

Szinte mindenki járt már úgy, hogy állt a bejárati ajtaja előtt, és bőszen keresgélte a táskájában a kulcsot. Túrta, kutatta, és ha szerencsés volt, akkor meg is találta. Ilyenkor könnyebbülten sóhajtunk fel, és megnyugszunk, hogy csak a táska rejtette el előlünk a kulcsot, és megfogadjuk, hogy máskor a zsebünkbe vagy valami könnyen elérhető helyre tesszük, megkímélve magunkat a pániktól. Ám előfordulhat az is, hogy a kutatás nem jár eredménnyel, a kulcs nincs sehol. Ilyenkor kiborítjuk a táskánk tartalmát a földre, még a varrást is alaposan átnézzük, de néha szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a kulcs elveszett.

Persze sokan pánikba esnek ilyenkor, de nem szabad. Az elsődleges problémára érdemes koncentrálni, mégpedig arra, hogy bejussunk a lakásba. Ha elrejtettünk valahova egy pótkulcsot, akkor ilyenkor könnyebb dolgunk van, de ha nem, akkor mindenképp keresnünk kell valakit a családban, akinek van kulcsa, és segít bejutnunk az otthonunkba. Amennyiben ez nem sikerül, nem marad más hátra, mint a szerelő kihívása, amit egyébként így is, úgyis meg kell tennünk. Persze előbb érdemes végiggondolni, hogy hol veszett el a kulcsunk.

A rendőr helyett inkább a zárszerelő számát tárcsázzuk

Mielőtt a rendőrségre rohannánk, hogy megkárosítottak minket, mindenképp idézzük fel, hogy hol kelhetett lába a kulcsnak. Lehet, hogy nem bűntény történt, hanem csak elveszett a kulcs, és ha végigjárjuk az útvonalat, ahol jártunk, akkor meg is fogjuk találni. A boltokban az eladók és a biztonsági őrök el szokták tenni a kulcsokat, ha találnak ilyet, és ha tudjuk azonosítani, vissza is adják. Előbb érdemes ennek utána járna. Ha viszont nagy rá az esély, hogy lopás történt, akkor sem a rendőrt kell hívnunk először.

Lopás esetén a szerelőt hívjuk, hogy cseréljen nálunk zárbetétet, ha nem biztonságos a zár, akkor pedig az egész zárat. A lopás nem történik mindig véletlenül, megeshet, hogy a tolvaj követett minket, tehát azt is tudja, hogy milyen ajtót nyit az a bizonyos kulcs. Természetesen feljelentést is tehetünk, de ha lehet, már csak akkor, ha a lakásunk biztonságban van egy esetleges betöréstől.