zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

A zárbetétet nem kell karbantartani, vagy mégis?

A zárgyártóktól és a zárszerelő szakemberektől gyakran hallani, hogy a zárakat nem kell semmilyen módon sem karbantartani. Nem igényelnek zsírozást vagy olajozást, sőt ezek használata kifejezetten tilos. Ugyanakkor számos helyen olvasni mégis a helyes kenési technikákról a zárak és zárbetétek esetében. Akkor mégis kinek van igaza: szabad vagy nem szabad karbantartani a zárbetéteket? Az igazság valahol a két állítás között van. A beltéri zárakat valóban nem kell karbantartani. Ideális körülmények között, védve az időjárástól általában semmi olyan nem történik, ami indokolná a beavatkozást.

Viszont a kültéri vagy poros helyen lévő kilincseket évente egyszer-kétszer érdemes valamilyen kenőanyaggal ellátni, ha akadást vagy egyéb problémát tapasztalunk. Főként akkor lehet erre szükség, ha a kulcs behelyezése akár nyitott, akár zárt állapotban nehézkesebben megy. Ilyen esetekben a zárbetét úgynevezett kiszáradásáról van szó, amit a zár hosszú távú épsége érdekében érdemes kezelnünk. Természetesen előfordulhat, hogy a kiszáradáson túl is akad probléma zárral, de ahhoz inkább szerelőre lesz szükségünk, mint olajozásra.

zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Mit tegyünk a zárbetét kiszáradása esetén?

Ha úgy gondoljuk, hogy a zár kiszáradt, akkor próbáljunk meg valamilyen kenőanyaggal segíteni a problémán. Adódik a kérdés, mit kenjünk bele? Étolajat, zsírt vagy más egyéb háztartási megoldást gyorsan felejtsünk el. Ma már léteznek speciális, kifejezetten zárakhoz és zárbetétekhez használható úgynevezett zár olajzó spray-k illetve grafitpor, amit zárszaküzletekben lehet kapni. A szakemberek inkább ezeknek a használatát javasolják, ha mindenképp házilag akarjuk a zár kiszáradását orvosolni. Ha ezekkel próbálkozunk, figyeljünk rá, hogy csak keveset használjunk belőlük.

Előfordulhat, hogy nem kapunk ilyesmit, vagy nincs zárszaküzlet a közelünkben. Ilyen esetekben a WD-40 nevezetű univerzális kenőanyag is jó megoldás lehet, hiszen kiváló kenő és zsíroldó képessége miatt könnyen megoldhatja a zár vagy a zárbetét gondját. Ebben az esetben is érvényes a szabály, hogy csak kis mennyiséget használjuk. Megelőző célzattal inkább ne olajozzunk, csak ha konkrét hibát vagy akadás tapasztalunk, de akkor bátran megtehetjük, hogy a fent említett anyagokkal megoldjuk a problémát magunk is.

Ha a fenti szolgáltatásaink közül bármire szüksége volna, forduljon hozzánk bizalommal és hívjon minket azonnal éjjel – nappal a +36 30 870 2060-as telefonszámon vagy a tiptopmester@gmail.com e-mail címen!