zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

A lakásvásárláskor kötelező a zárcsere, vagy ez csak tévhit?

Az egy alapvető, íratlan szabály, hiszen amikor a zárcserék indokai kerülnek felsorolásra, akkor az új lakás vásárlása előkelő helyen szerepel. Ezt a szabályt elsősorban használt lakás esetén szokták alkalmazni, ugyanis sosem tudhatjuk, hogy a régi lakó valóban átadta-e az összes kulcsot. Persze lehetne mondani, hogy a adás-vételi szerződésben kijelenti a tulaj, hogy odaadja a nála lévő összes kulcsot, sokszor még számszerűsíteni is szokták, hogy pontosan hány kulcsról is van szó, ugyanakkor sosem tudhatjuk, hogy tényleg ennyi kulcs volt-e.

Emellett azt se felejtsük el, hogy a kulcsokat le is lehet másoltatni, és tény ugyan, hogy ezzel az eladó megszegi a szerződésben foglaltakat, és akár feljelenthető vagy beperelhető, de csak akkor fogjuk tudni, hogy van nála egy kulcs, ha megpróbál vele bejönni vagy be is jön. Az sem biztos persze, ha maga az eladó tart meg kulcsot, egy rokona is megtarthatja, akár a régi tulaj tudta nélkül is. Ha pedig megtart egy kulcsot, valószínű, hogy be is fog vele jönni, és minden bizonnyal nem nosztalgiázni érkezik. Cseréljünk tehát zárat, vagy minimum zárbetétet, ha új lakást vásárolnunk, mert ezzel megkíméljük magunkat ettől a kellemetlenségtől.

Újépítésű lakás esetében miért kéne zárat cserélni?

Az új lakás kérdése egy kicsit érdekesebb. Mivel új építésű a lakásról vagy házról van szó, így nincs előző tulaja, sem annak egy rosszban sántikáló rokona, így az előbbi eset nem fenyeget minket. Kulcsa ugyanis csak a kivitelezőnek, esetleg a munkavezetőnek van, akik az építést végzik. Amikor beszerelik az ajtót, akkor a tulaj kap kulcsot, de ugyebár a munkavezetőnek, kivitelezőnek is kell belőle, hiszen a tulaj nem fog minden nap odamenni kinyitni és becsukni. Persze az nagyon ritka, hogy pont egy kivitelező tartana meg magának kulcsot.

Ugyanakkor az megeshet, hogy az ott dolgozók közül tart meg valaki egyet, vagy épp másoltat belőle, hogy visszatérhessen, ha már beköltöztek a lakók, és van is mit elvinni, mint érték. Erre persze nem túl gyakran kerül sor, ugyanakkor érdemes legalább a zárbetétet kicseréltetni a költözést követően, így biztosak lehetünk benne, hogy nem is fog megtörténni.