zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Mit tehetünk, hogy ne törjön bele soha a kulcs a zárba? Vagy ez elkerülhetetlen?

Amikor a kulcs a zárba törik, akkor persze először nem az jut eszünkbe, hogy hogyan is akadályozhattuk volna meg ezt, hanem az, hogy orvosoljuk a problémát. Ha viszont már kész az új zár, és a szerelő kinyitott az ajtót, kicserélte a zárat, érdemes elgondolkodni, hogy miért is történt meg ez velünk, és hogy a jövőben hogyan kerülhetjük el. Először is gondoljuk végig, volt-e előjele annak, hogy a kulcs végül eltörött. Ha nem tapasztaltunk semmi rendelleneset, akkor valószínűleg a kulcs volt a ludas.

A kulcsok minden előjel nélkül is a zárba törhetnek, ha megsérültek, megrepedtek vagy deformálódtak. Lehet, hogy ezt észre sem visszük, mert csak septiben előkapjuk a táskánkból a kulcsot, és gyorsan a zárba dugjuk, hogy minél előbb a lakásba juthassunk. Amikor azonban kinyitnánk nem mozdul a kulcs, a feszegetőstől pedig el is törik. Az egyetlen megoldás, ha mindig egy pillanatot szentelünk a kulcsnak, mielőtt a zárba tennénk, hogy nem sérült vagy repedt meg, nem deformálódott el. De vannak előjelei is annak, hogy a kulcs el fog törni.

Milyen előjelei lehetnek annak, hogy a kulcs a zárba fog törni?

A zár akadása egy nagyon egyértelmű előjel, amelyre mindenképp oda kell figyelnünk. Amikor a zár akadni kezd, azt persze a kulcs is okozhatja, de általában a kiszáradt zár a ludas. A zárakat alapvetően nem kell karbantartani, és nem igényel olajozást sem rendszeresen. Ha viszont a zár akadni kezd, akkor gyakran az okozza, hogy a gyárilag a zárban lévő kenőanyag letűnik, elkopik, és nem lesz már semmi, ami az alkatrészek működését megkönnyítené. Ennek az eredménye, hogy a zár akadni kezd. Természetesen van erre is megoldást.

Mégpedig az olajozás. Ezt végezhetjük grafitporral, WD-40 kenőanyaggal, de zárolajjal is. Háztartási zsiradékokkal ne próbálkozzunk, mert bár ideig-óráig ezek is megoldják a problémát, nem erre találták ki őket, és még nagyobb bajt is okozhatunk velük, mit ami már elve megvan. Ha pedig sokszori olajozásra sem változik a helyzet, akkor hívjunk szerelőt.