zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Mit rejt a betörők táskája?

Bár a filmek elhitetik velünk, hogy a betörésekhez  a betörők precíziós eszközöket, hajtűt, esetleg drótdarabot használnak, a valóság azonban az, hogy előbb találunk egy betörőnél fogót meg feszítővasat, mint hajtűt. A hajtűvel történő zárnyitás persze nem teljesen mese, ez a módszer elméletileg, bizonyos zárak esetében még akár működhet is, de a valóságban ezeket a módszereket esetleg a zárfeltörő hobbisták használják, a betörők módszerre sokkal drasztikusabb, hiszen a lényeg a hatékonyság.

Nem fog leállni egy betörő piszkálgatni a zárat, ha egy gyors és könnyed mozdulattal el is törheti, esetleg fel lehet feszíteni másodpercek alatt. Ha tehát eddig azt gondoltuk, hogy a betörők hajtűvel nyitják az ajtókat, azt gyorsan felejtsük el. Az a tévhit is még nagyon eleven, hogy speciális eszközökkel nyitják a zárakat, így ha a házunkban összefutunk velük a lépcsőházban, könnyen felismerjük a betörőt, mert speciális eszköz lesz nála. Nos, a helyzet az, hogy a lehető leghétköznapibb eszközökkel is lehet zárakat feltörni.

Valójában így dolgoznak a betörők

A betörők táskájában valószínűleg feszítővasat, kalapácsot, fogót, és ehhez hasonló eszközöket találunk majd. Olyanokat, melyek bármelyik szerszámosládában megtalálhatóak. Manapság még mindig sok a silány zár, ezeket pedig feszítővassal is ki lehet nyitni, ha rozogább az ajtónk, de akár egy fogó és egy kalapács is könnyen kinyit egy olcsó zárat. Amit tehetünk, hogy védelemmel ellátott zárat választunk az ajtónkra, mert bár ezeket is fel lehet törni, de jóval időigényesebb és zajosabb, így a betörők ezekkel ritkábban próbálkoznak.

A védelemmel ellátott zárak anyag keményebb, így a kalapácsnak is ellenáll egy darabig, és a zárbetétre sem lehet csak úgy ráfogni fogóval, emellett a fésűzésnek is ellenáll. Bár a savazás ellen is van védett zár, kevés az a betörő, aki egy flakon maró anyaggal mászkál, szóval ez a védelem úgyszólván felesleges. Válaszunk a manipulálás, zárroppantás és zártörés ellen védett zárakat, ezek ugyanis gyakoribb zárnyitó módszerek.