zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Mik a lakásbiztosítások feltételei?

Amikor lakásbiztosítást kötünk, nem csak azt kell tudunk, hogy mennyi az éves vagy a havi díja a biztosításunknak. Azzal sem árt, ha tisztában vagyunk, hogy a biztosítás csak akkor él, és akkor jár térítés is kár esetén, ha bizonyos feltételeknek megfelelünk. Ezek a feltételek nagyrészt a zárakra, illetve a bejárati ajtóra vonatkoznak.

Ha silány, régi típusú ajtónk van, mindenképp járjunk utána, hogy megfelel-e a biztosítónak, mert ha nem, akkor egy betörés esetén nem csak a kárral kell szembenéznünk, hanem azzal is, hogy a biztosító nem fog fizetni.

De alapvetően, nem csak a biztosító miatt, hanem a saját érdekünkben is érdemes olyan ajtót tenni az otthonunkra, ami biztosítja szeretteink és értékeink védelmét. Jó, ha tudjunk, hogy az ajtó és a zár minősége nem mindig jár kéz a kézben.

A biztonsági ajtókat is szállítanak gyárilag olcsó zárakkal, és hiába veszünk okos zárat, ha az ajtó egy pajszerre felfeszíthető. Ha új biztosítást kötünk, mindenképp ellenőrizzük le a zárak és az ajtó állapotát, nehogy elessünk a biztosítás összegtől.

Új lakásbiztosításhoz új zár is kell?

Bár a biztosítók feltételei eltérhetnek, lakásbiztosítás tekintetében meglehetősen egységes véleményen vannak. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, mert bár a lakásbiztosításokra vonatkozó feltételeket a MABISZ lakásbiztosítási útmutatót, valamint a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban rögzítik, az egyes biztosítók között lehetnek minimális eltérések.

zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Amikor megkötjük az új biztosítást, mindenképp kérdezzük meg az ügyintézőnket, hogy a feltételeket hol tudjuk elolvasni, és ha nem megfelelőek a záraink, mindenképp cseréljük őket le.

A legtöbb zár esetében nagyon precíz a leírás, hogy mi elfogadható és mi nem. Az okoszárak érdekes kérdéskört képeznek, mivel vannak még olyan biztosítók, melyeknél nincs erre vonatkozó leírás.

Persze akinek okoszára van, kicsi a valószínűsége, hogy betörés áldozata lesz, mert az ilyen típusú rendszerek jelenleg komoly elrettentő erőt képviselnek. Ugyanakkor nem árt, ha tudjuk, hogy milyen feltételek vonatkoznak az okoszárakra, hiszen ebből is vannak egyszerűbb és komolyabb darabok, amik nem csak tudásban, de árban is eltérnek egymástól.