zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Akad a zár, mit tegyünk?

Akadó zárral már szinte mindenki találkozott. Állunk az ajtóba, próbálunk bejutni a lakásunkba, a kulcs pedig nem akar elfordulni, rosszabb esetben bele sem akar menni a zárba. Ha meggyőződtünk róla, hogy jó kulccsal próbálkozunk, és végül sikerrel jártunk, akkor érdemes megvizsgálni, mi okozta a problémát.

Mert bár nem tűnhet komoly gondnak, hogy pár perccel később jutunk be az otthonunkba, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, mert biztosak lehetünk benne, hogy a kulcs a legrosszabbkor fog beletörni a zárba.

Hogy ezt elkerüljük, az első, a mit tehetünk, hogy megvizsgáljuk a kulcsot. A kulcsok általában jóval puhább anyagból készülnek, mint a zárak, és a táskánkban vagy a zsebünkben könnyen eldeformálódhatnak. Nem nagyon, de pont annyira, hogy a zár nyitását már megnehezítsék.

Ha a kulcs okozza a problémát, azonnal másoltassunk másikat, a régitől pedig váljunk meg, mielőtt beletörjük a zárba, és zárcserére lesz szükségünk. Ha azonban a kulcsnak nincs baja, akkor a probléma a zárban keresendő.

Amit soha NE kenjünk a zárba

Ha akad a zár, és nem a kulcs a ludas, akkor nagy rá az esély, hogy a zár van úgymond kiszáradva. Ezen nagyon könnyen lehet segíteni, nincs más dolgunk, mint megolajozni a zárat. A kifejezés azonban félrevezető lehet, hiszen ilyenkor sokan már rohannak is a konyhába, valamilyen háztartási olajat keressenek, és azt öntsék a zárba. A merészebbek még a sertészsírral is megpróbálkoznak, pedig ezeket nem szabad a zárba kenni. A fürdőszobában található olaj sem lesz jó, de a varrógép olaj sem.

zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

A háztartási olajokkal, illetve a zsírral az a baj, hogy csak minimális ideig nyújtanak csak megoldást. Pár nap múlva megszilárdulnak, és zöldes massza formájában fognak a zárból távozni nagyobb kár okozva, mint ami eredetileg is volt.

Ha már elkövettük ezt a hibát, akkor a WD-40 kenőanyag lehet a megoldás, de az akadó zárra is használhatjuk. Szintén hatásos lehet az akadás ellen a grafitpor, amit a zárszaküzletben tudunk beszeretni. De ha ragaszkodunk az olajhoz, akkor zárolajat vásároljunk, amit szintén szakboltokban fogunk kapni.