zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Főbérlőként miért cseréljünk zárat, ha új albérlő érkezik?

Manapság sokan vásárolnak ingatlant befektetési célzattal, és adják ki azt. Ez nagyon jó lehetőség, hiszen a mai albérletárakkal akár egy fél fizetés is meg lehet keresni így, passzív jövedelemként. Főbérlőként azonban feladataink és kötelezettségeink is vannak, nem csak a pénz érkezik majd havonta. Megbízható lakót találni sem egyszerű, bár talán könnyebb, mint pár évvel ezelőtt. Ugyanakkor fontos, hogy a lakás megfelelő állapotban legyen, és a biztonság sem egy elhanyagolható kérdés.

Amikor egyik albérlő megy, és jön egy új, akkor mindenképp érdemes zárat, de legalább zárbetétet cserélni. Erre az albérlőknek is nagy igénye van, mivel számos olyan esetről hallani, hogy egy régi lakó visszatért, és ellopta az új lakók holmiját. Ezt elkerülendő mindenképp jó, ha új kulcs kerül az új lakók kezébe, olyan, amit csak ők kaptak. Persze ez nem kötelező, de ha nem tesszük meg mi, főbérlőként, akkor az albérlők sokszor aktivizálják magukat, és megteszik maguk. Ilyenkor persze vita kerekedik, mert vagy rossz zárat vettek, ami nem felel majd meg a lakásbiztosítónak, de az is gond, hogy a főbérlőnek így nem lesz saját kulcsa a saját tulajdonához.

A szerződésbe a zárcsere is kerüljön bele!

Ennek elkerülésére érdemes a zár kérdését már a költözés előtt, a szerződéskötéskor tisztázni. Ha cseréltünk zárat, ezt mindenképp közölni kell az új bérlőkkel, ha ne akarjanak maguk intézkedni. Akár a számlát is érdemes megtartani bizonyítékként, hogy ne legyen vita belőle. Ennek ellenére persze mindenképp legyen a szerződésbe foglalva, hogy az albérlők milyen esetekben és milyen feltételekkel cserélhetnek zárat. Ezzel magunkat legalább annyira védjük, mint a bérlőket. Legyen benne a szerződésben, hogy milyen zárat lehet cserélni, ez a lakásbiztosítás miatt lényeges.

Azt is érdemes tisztázni, hogy milyen esetekben szabad elvégeznie az albérlőnek a zárcserét, és ezt ki fogja fizetni. Ha a zár meghibásodik, jó ok a zárcserére, de a zárba törött kulcs is ilyen eset. Legyen tisztázva, hogy a főbérlőnek is kapnia kell egy kulcsot, tudnia kell a cseréről, és hogy ha az albérlő hibájából történik a zárcsere, ő fizeti a költségeket.