zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

Amit zárak karbantartásáról tudni érdemes

Mivel minden bejárati ajtón van zár, sőt, a beltéri ajtókra is ugyanez érvényes, adja magát a kérdés, kell-e bármilyen ápolás van karbantartás ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A zár talán az egyik leggyakrabban használt eszköz, hiszen naponta akár 20-30 alkalommal is nyitjuk-csukjuk az ajtókat. Alapvetően nem nagyon igényelnek semmilyen törődést, persze rendeltetésszerű használat mellett. Ha a gyerkőcünk sűrűn csimpaszkodik a kilincsre, vagy épp most tanulja az ajtó kinyitását, akkor érdemes kicsit odafigyelni, hogy szükséges-e a karbantartás.

Legtöbbször akkor igényel törődést a kilincs vagy a zár, ha valami rendelleneset tapasztalunk. Ha akad a zárnyelv, vagy nehezen fordul el a kulcs, mindenképp érdemes utána járni, hogy mi okozhatja a problémát. Vannak szétszedést igénylő és nem igénylő műveletek, amiket megtehetünk. Először érdemes a kulcsokat ellenőrizni, mert azzal is lehet baj, hiszen jóval puhább anyagból készül, mint a zár, és a táskában vagy a zsebünkben könnyen eldeformálódhat. Ha így áll a helyzet, nem is kell a zárhoz nyúlnunk.

zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

Mikor szükséges szétszedni a zárat?

Ha nem a kulcs a ludas, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a zárral van valami gond. Persze nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, és komoly fejszámolást végezni, hogyan is fizetjük ki a zárszerelő meg az új zár költségeit. Előfordulhat, hogy csak kiszáradt a zár, és egy kis kenéssel már meg is oldottuk a problémát. A tapasztalt háziasszonyok és a tapasztalatlan urak egyből rohannánk a hűtőhöz vagy a kamrába, hogy na, akkor csak egy kis olaj vagy zsír, és már orvosoltuk is a bajt. Ezeket a módszereket gyorsan felejtsük is el, és inkább zárolajt vagy WD-40-t szerezzünk be.

Ezekhez nem kell szétszedni sem a zárat, viszont nem biztos, hogy hatékony lesz a módszer. Ha elég bátrak vagyunk, és van némi kézügyességünk és műszaki szakértelmünk, akkor inkább szedjük szét a zárat és szerezzünk be grafitport. Egy csavarhúzó segítségével könnyen megtehetjük, a grafitport pedig így juttathatjuk be a legkönnyebben. Mielőtt ezt megtesszük, egy alapos áttörlés sem fog ártani a szerkezetnek. Ha visszaszerelés után még mindig fennáll a probléma, forduljuk szakemberhez.