zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Zárnyitás a filmekben és a valóságban

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy elvesztette vagy beletörte a kulcsot a zárba. Ilyenkor sokakban felrémlik a filmekben látott rendőrös jelenet, ahol a zsaruk egy huszáros mozdulattal egyszerűen csak berúgják az ajtót. A filmekben ez valóban jól mutat, de a valóság egy kicsit más. A valóságban sajnos az ajtó nem fog ezzel a módszerrel kinyílni. Van egyáltalán olyan filmes módszer, ami hasznos lehet egy zár kinyitásánál? Menjünk is szépen végig a filmes ajtónyitási kliséken, és meg is lesz rögtön a válasz.

A leggyakoribb ajtónyitási módszer a filmekben a már említett ajtóberúgás, de a vállal bedöntés is nagyon gyakori. Egyes filmekben már látni olyat is, hogy ezek a módszerek csődöt mondanak, és a valóságban is ez lesz a helyzet. A hajtű használattal is hasonló a helyzet. Bár egy drótdarabbal valóban van rá esély, hogy kinyílik egy zárt ajtó, de arra még nagyobb, hogy kárt teszünk a szóban forgó zárban. Emellett egy ilyen művelethez komoly gyakorlat is kell, és általában inkább egyszerűbb lakatoknál működik, bejárati ajtók estében már nem igazán.

Hívjunk szerelőt!

Ha a valóságban szembesülünk a zárt ajtó problémájával, akkor sokkal kiábrándítóbb lesz a megoldás: szerelőt kell hívni. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogyha a filmes módszerekkel szeretnénk ajtót nyitni, akkor nemcsak a zárban, de az ajtóban is komoly károkat okozhatunk, mindamellett, hogy valószínűleg egy ajtóberúgás vagy bedöntés után is zárcserére lesz szükség. Minek kockáztatnánk a testi épségünket, ha a végeredmény ugyanaz, vagyis szerelőre lesz szükségünk? Az ajtócsere jóval drágább mulatság, mint egy egyszerű zárcsere, ezt sem érdemes kockáztatni.

A másik ok, ami miatt érdemes szakembert hívni, hogy ő gyorsabban és hatékonyabban fogja megoldani a csukott ajtónk problémáját, mint mi. A házi barkács módszereknek is hasonló vége lesz, mint a mozifilmes kísérleteknek, kárt tehetünk a zárban, de még az ajtóban is. A szerelő a gyorsabb és az olcsóbb megoldás. Emellett gondoljunk csak bele, a bejárati ajtó az otthonunk első védelmi vonala. Az ajtó és a hozzá tartozó zár is a családunkat és az értékeinket védi. Bízzuk olyanra a szerelését, aki ért hozzá, mert ha megpróbáljuk mi kinyitni, és nem végzünk jó munkát, akár egy betörést is kockáztatunk.