lakatos, lakatos Balaton, lakatos Siófok, lakatos Zamárdi, lakatos Keszthely, lakatos Balatonfüred, lakatos Balatonvilágos, lakatos Balatonszemes

Túlzás az ajtó vagy az ablakrács?

Manapság a betöréses rablás az egyik leggyakoribb bűnelkövetési mód Magyarországon. Ennek többek között az az oka, hogy a legtöbb lakáson még mindig silány, rossz minőségű, kínai zárak vannak, melyeket akár 5 másodperc alatt fel lehet törni. A silány bejárati ajtók száma is magas, ezekhez pedig csupán egy feszítővas kell.

Persze sokszor a jó zár vagy minőségi ajtó sem garancia a biztonságra, de kezdetnek nem rossz. Vannak azonban olyan környékek, vagy helyzetek, ahol minden lehetséges módot meg kell ragadni arra, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és a szeretteinket.

Erre például az ajtó vagy az ablak rácsozása jó megoldás lehet. Sokan persze túlzásnak érzik, de ha végigsétálunk egy tízemeletes társasház lépcsőházában, nagy sok ajtón láthatunk ilyet, ahogyan a földszinti lakások ablakin is, így érdemes feltenni magunkban a kérdést, hogy valóban felesleges lenne?

Hiszen sokan élnek ezzel a lehetőséggel, vagyis nem árt megfontolni. Természetesen vannak olyan esetek, amikor valóban pénzkidobás lenne egy ablakrács, például a 10. emeleten, aki ott be tud jutni az ablakon, meg is érdemli, hogy kirabolhasson minket.

Mikor célszerű ablakrácsot felszereltetni?

Az már kiderült, hogy mikor nem érdemes ablakrácsban gondolkodni. Főleg akkor, ha túl magasan van az ablakunk ahhoz, hogy ott jusson be hozzánk valaki. Ha azonban az ablak elég alacsonyan van, példának okáért a földszinten, akkor nem túlzás a védekezés, főleg, ha az ablak nem az utcafronton van, így ha bejutna rajta valaki, fel sem tűnne senkinek.

Sokan persze erre is legyintenek, hogy biztos fel fog tűnni valakinek, ha betörik egy ablak. De gondoljunk csak bele, tényleg így is van? Annyi zaj hallatszik a lépcsőházban, tényleg tudni fogja a szomszéd, hogy épp betörés zajlik és nem a szomszéd gyerekek törték el megint a vázát?

A válasz az, hogy nem. Így pedig abban sem lehetünk biztosak, hogy lesz, aki észreveszi. Nappal nem mindenki van otthon, főleg munka miatt, és nem is hinnénk, hogy mennyi betörés történik fényes nappal. Az ablakrács tehát egyáltalán nem felesleges pénzkidobás azok számára, akiknek az ablaka elérhető magasságban, de félreeső helyen van.