ajtónyitás, ajtónyitás Balaton, ajtónyitás Siófok, ajtónyitás Zamárdi, ajtónyitás Keszthely, ajtónyitás Balatonfüred, ajtónyitás Balatonvilágos,

Mivel olajozhatjuk a zárat?

Ha akad a zár, azt leggyakrabban az okozz, hogy úgymond ki van száradva a szerkezet. Ezt persze nem olyan nehéz orvosolni, egy kis olajozásra lesz szükség. De egyáltalán nem mindegy hogyan és mivel állunk neki a feladatnak.

Először is azt kell eldöntenünk, mennyire vagyunk műszaki emberek. Ez azt jelenti, hogy szét akarjuk vagy tudjuk szedni a zárat vagy sem. Ha elég merészek vagyunk, akkor a grafitpor lesz a megoldás. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre juttassuk, szét kell szedni a zárszerkezetet, legalább is ki kell szednünk a helyéről.

Ha ezt nem szeretnénk megtenni, akkor marad az olajozás. Erre két anyagot szoktak javasolni. Az egyik az úgynevezett zárzóolaj, amit zárszaküzletekben lehet csak beszerezni. Ha viszont valami univerzálisabb lehetőséget keresünk, akkor a WD-40 kenőanyag is tökéletes megoldás lehet. A kialakításának köszönhetően könnyedén a zárba tudjuk juttatni. Egy kis cső tartozik hozzá, így nem kell aggódnunk, hogy nem leszünk sikeresek. Bárhol beszerezhető, és nem csak záraknál tud jó szolgálatot tenni.

Mit ne kenjünk a zárba soha?

Vannak anyagok, amiket az emberek előszeretettel használnak zárolajozásra, pedig egyáltalán nem kellene. Ha azt halljuk, hogy olaj, kézenfekvőnek tűnik a konyhában keresni a megfelelő anyagot, pedig ezzel többet árthatunk, mint használunk.

Az étolaj vagy az olívaolaj sűrű, és képes megülni a zár belső részén, hogy aztán pár nappal később zöldes trutyi formájában távozzon. Ez nem fog jót tenni sem a zárnak, sem a pénztárcánknak, mert nagy rá az esély, hogy ezután az egész zárat le kell majd cserélnünk.

Az étkezési zsírok, mint a sertés –vagy a libazsír hasonló módon tiltólistán vannak, kivéve, ha főzésről van szó. Zár szempontjából a varrógépolaj vagy a babaolaj sem jó módszer, ezeket is érdemes elkerülni. Ha viszont az akadó zár problémáját sem a grafitpor, sem a megfelelő olajozás nem oldotta meg, akkor sajnos nem marad más megoldás, cserére lesz szükség. Ezt még az előtt érdemes megtenni, mielőtt a kulcsot beletörnénk a zárba.