zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

Mire figyeljünk a zárcserénél bejárati ajtó esetében?

A bejárati ajtó zárjának minősége nagyon fontos kérdés. A bejárati ajtó otthonunk első védelmi vonala, távol tartja az illetéktelen látogatókat, behatolókat, de csak akkor tudja ezt a funkcióját maradéktalanul elvégezni, ha nem vesszük félvállról a bejárati ajtó zárjának kérdését.

Az első és legfontosabb, hogy mindenképp minőségi zárat válasszunk, lehetőleg olyat, ami többféle védelemmel is el van látva. A zárakon feltüntetik, hogy milyen betörési módszerek ellen nyújt védelmet.

Vannak olyan módszerek, melyek ellen mindenképp érdemes védekezni, de akadnak olyanok is, mint például a savazás elleni védelem, ami inkább csak jól hangzik, minthogy hasznos lenne. Savazással feltört zár nem nagyon akad hazánkban, szóval ne ez legyen a legfontosabb szempont.

A mire szintén figyeljünk, hogy a zárat szakember cserélje ki. Bár hódit a csináld magad mozgalom, a zárcsere nem az a művelet, amivel érdemes magunknak próbálkozni. Ha nem végzünk jó munkát, akkor a zár nem látja el a funkcióját úgy, ahogyan kellene.

Kötelezhet minket a biztosító a zárcserére?

A zár kiválasztásánál azonban nem lesz elég, ha nyújt egy bizonyos fokú védelmet a betörésekkel szemben. Ha van lakásbiztosításunk, akkor az is komoly befolyásoló tényezővel bír, hogy mi kerülhet fel a bejárati ajtóra.

A biztosítók ugyanis a lakásbiztosításban kiköthetik, sőt ki is kötik, hogy milyen zár esetén él csak a biztosítás. Ez valahol érthető is, hiszen a biztosítók nem szeretnek kockáztatni, és ha mi nem teszünk meg egy minimális óvintézkedést, akkor tőlük sem elvárható, hogy baj esetén fizessenek.

A zárakra vonatkozó információkat a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban találjuk meg, a biztosítónál is érdeklődhetünk. A leírás nagyon pontos, mindenképp érdemes utána járni, hogy milyen zár a megfelelő. Általánosságban elmondható, hogy a MABISZ minősítéssel ellátott zárakat fogadják el, melyek a MSZ EN 1303 szabvány alapján készültek.