zárcsere, zárcsere Balaton, zárcsere Siófok, zárcsere Zamárdi, zárcsere Keszthely, zárcsere Balatonfüred, zárcsere Balatonvilágos, zárcsere Balatonszemes

Miben különbözik a beltéri és bejárati ajtó zárja?

Amikor zárat keresünk az ajtóra, lényeges kérdés, hogy a bejárati ajtóra fog-e kerülni, vagy valahova beltérbe. Mindkét esetben használhatunk PZ zárakat, így sokan nem is tudnak különbséget tenni a kettő között. Pedig komoly eltérések vannak, ráadásul árban sem mindegyik, hogy hova mit választunk. Először is a bejárati ajtókra olyan zárak kerülnek, vagyis a kerüljenek, melyek betörés elleni védelemmel vannak ellátva. Számos ilyen védelem létezik: manipuláció elleni, zárfeltörés elleni, de még savazás ellen is védhet egy zár.

A másik komoly különbség a zárak anyagában van, mivel a jó minőségű bejárati ajtózárak jóval keményebb anyagból készülnek, mint a beltéri ajtók zárjai. Persze nem minden bejárati ajtón van minőségi zár. Sajnos a kínai zárak sok esetben silány anyagból készülnek, és ilyenekkel is találkozni bejárati ajtókon. Ami szintén eltérés, hogy a bejárati ajtók zárjai a lakásbiztosításban foglalt szempontoknak kell megfelelniük, míg a beltéri ajtók zárjaira ilyen feltétel nem vonatkozik. A beltéri ajtók estén akár egy kulcs is nyithat több ajtót, de a bejárati ajtók zárjainál a tollas kulcsos megoldások nem biztonságosak, és nem is használják őket.

Milyen zárak kerülhetnek a beltéri ajtókra?

A beltéri ajtókra elsősorban BB zárak kerülnek. Ezekhez általában tollas kulcsok valók, és megtehetjük, hogy olyan zárat teszünk az összes beltéri ajtóra, ami egyetlen kulccsal nyitható. Ez elég elterjedt megoldás, mivel általában a szobákat nem szokták különösebben védeni, ahogyan zárni sem. Persze vannak esetek, amikor a beltéri ajtót is zárni kell. Az otthonunkban főleg a dolgozószoba esetében szokták megtenni. Ilyenkor is PZ zárakta szoktak javasolni, amik hasonlóak a bejárati ajtók zárjaihoz.

Ahova még érdemes nem hagyományos beltéri ajtózárban gondolkodni, az a fürdőszoba, főleg, ha kisgyerekes családról van szó. Számos rémtörténetet hallani, hogyan zárat be magát a gyerkőc a fürdőbe vagy a WC-be, de ha kifejezetten WC zár van az ajtón, akkor ilyen nem fog előfordulni.