zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Mi lapul egy betörő táskájában?

A betörések száma évről évre emelkedik hazánkban is. Ennek többek között az az oka, hogy még mindig rengeteg lakás ajtaján rossz minőségű, silány ajtó, illetve zár van. Nem is gondolnánk, hogy milyen könnyű kinyitni az ilyen ajtókat. A betörők táskájában sokszor nem egyedi, kifejezetten zárak nyitásához használt eszközök lapulnak, hanem olyan hétköznapi tárgyak, ami a mi szerszámos ládánkban is megtalálható. Persze vannak olyan zárnyitási módszerek is, melyekhez speciális eszközre van szükség. Ezek sok esetben tiltottak is, de ez persze nem szokta eltántorítani a betörőket.

De nagyon sokszor ezekre a speciális eszközökre nincs is szükség. Nem is hinnénk, hogy a betörőknél nincs sokszor már, mint egy egyszerű pajszer, fogó, csavarkulcs vagy kalapács. A zár szétverése vagy az ajtó kifordítása a keretből a legősibb módszerek közé tartozik, és még mindig vannak olyan lakások, melyekbe ezekkel a módszerekkel is be lehet jutni. A zárfeltúrás is gyakori, mely esetben egy egyszerű akkus fúróval szétfúrják a zárat. Ezek ellen a módszerek ellen csak úgy védekezhetünk, ha jó minőségű ajtóban és zárban gondolkodunk.

Bajlódnak a betörők speciális eszközt igénylő módszerekkel?

Vannak olyan finom zárnyitási módszerek, mint a fésűzés vagy a rezegtetés, melyhez már speciálisabb, de még mindig hozzáférhető eszközök kellenek. Ezeket egyre ritkábban használják a betörők, mivel ezek a módszerek komolyabb szaktudás és gyakorlatot igényelnek, nem is beszélve a felszerelésről. A közhiedelemmel ellentétbe savazós zárnyitási módszer nem nagyon van. Elvileg ez úgy működni, hogy valamilyen nagyon maró folyadékot juttatnak a zárbetétbe, de ilyesmivel a szakemberek nem nagyon találkoznak. Lehet vásárolni ugyan saválló zárbetétet, de erre nem feltétlen érdemes költenünk.

Mivel még most is rengeteg olyan lakás van, ahol az ajtók és a zárak nem túl jó minőségűek, a betörők nem igazán bajlódnak a komolyabb időbefektetést igénylő zárakkal. Az egyszerűbb szerszámokkal is könnyen kinyitják az ajtókat percek alatt. Ez ellen csak úgy védekezhetünk, ha a leggyakoribb zárfeltörő módszerek ellen védett zárat teszünk az ajtóra, és bejárati ajtóból is sem a legolcsóbb verziót választjuk.