zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

Beltéri zárak: melyik ajtóra milyen való?

A beltéri ajtók zárjára jóval kevesebb figyelem vetül, mint a bejrátai ajtókéra. Ez persze érhető, hiszen a bejárati ajtó lényegében a lakás első védelmi vonala, fontos hogy senki se tudja csak úgy kinyitni.

A beltéri ajtók esetében pedig, van, hogy felesleges is, hiszen a legtöbb esetben be sem csukjuk őket. Természetesen eljön az idő, amikor a kamaszgyerekek igénye, hogy kicsit el tudjanak vonulni a szüleiktől, de akkor sem szükséges komolyabb biztonsági óvintézkedéseket tenni. Arról azonban szó sincs, hogy ne lehetne megválogatni, hogy milyen zár kerüljön fel.

Alapvetően BB zárakt szoktak leggyakrabban használni beltéri ajtók esetében, melyeket egy tollas kulcs nyit. Sőt, megesik, hogy az összes ajtó nyitható ugyanazzal a kulccsal. De nem is fontos, hogy minden szobaajtó külön kulcsot kapjon, nappali, háló, vagy konyha ajtajára a BB zárak is tökéletesen megfelelnek.

Egyedi zárat kaphat azonban a fürdő vagy a WC, a neve is ez, WC zár. Ennek az a különleges tulajdonsága, hogy kívülről is kinyitható akár egy pénzérme vagy fémdarab segítségével, ha mondjuk, valaki véletlenül bezárja magát a WC-be.

Mik a PZ zárak előnyei?

A PZ zárak már egy sokkal sokoldalúbb zárfajták. Ezekkel nemcsak otthonokban találkozhatunk, hanem irodákban és hotelekben is. Lakások és családi házak esetében főként a dolgozószobákra szokott ilyen zár felkerülni.

Egyik előnyük, hogy minden ajtót külön kulccsal lehet ellátni, mint a bejárati ajtók esetében. Ez azonban nem az egyetlen pozitív tulajdonságuk. A PZ zárakhoz mesterkulcs is kialakítható, ami azt jelenti, hogy az összes PZ záras ajtó nyitható egyetlen kulccsal, ami főleg irodák esetében praktikus.

A mesterkulcson kívül azonban mindenki csak a saját irodáját fogja tudni kinyitni. A mesterkulcsot főleg takarítószemélyzetnek vagy karbantartóknak szokták adni, hogy ne kelljen egy egész rakás kulcs közül keresgetni, melyik milyen ajtót nyit. Ami szintén előnyös, hogy a PZ zárakat kártyaleolvasóval is lehet kombinálni, ami pedig hotelek esetén nagyon jó megoldás lehet.