zárjavítás, zárjavítás Balaton, zárjavítás Siófok, zárjavítás Zamárdi, zárjavítás Keszthely, zárjavítás Balatonfüred, zárjavítás Balatonvilágos, zárjavítás Balatonszemes

A zár miatt nem fizetett a biztosító! Igaz vagy csak rémtörténet?

Számos történet kering a neten, hogy valakinek betörtek a lakásába, elvittek mindenét, a biztosító még sem fizetett. Pedig fizették rendesen a részleteket, sosem késtek, a biztosító mégis megtagadta a kártérítést.

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy ez valóban megtörtént, vagy csak egy városi legenda, ami egy ismerősünk ismerősének ismerősével történt meg. Sajnos a valóság az, hogy ez igenis megtörténhet. Ilyenkor a következő kérdés az lesz, hogy melyik volt ez a biztosító, mert annál biztos nem kötünk biztosítást.

A helyzet az, hogy ez bármelyik biztosító esetén megtörténhet, és igazából nem a biztosító a hibás. A szerződésben ugyanis pontos feltételek vonatkoznak rá, hogy mikor él egy biztosítás és mikor nem, és milyen esetekben tagadható meg a kártérítés. Ilyen eset az is, ha valakinek nem olyan zár van az ajtaján, amit a biztosító elfogad.

Persze lehetne mondani, hogy a biztosító direkt ködös ezzel kapcsolatban, de igazából a szerződésben minden pontosan benne van. Az természetesen előfordulhat, hogy biztosító munkatársa nem figyelmeztet minket erre, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni.

Milyen zárat fogad el a biztosító?

Természetesen a biztosítókat is meg lehet érteni, hiszen ők sem szeretnek kockáztatni. Ha olyan zár van az ajtónkon, amit öt másodperc alatt ki lehet nyitni, az kockázat, nemcsak nekik, de nekünk is.

Emiatt a biztosítók elvárnak bizonyos fokú védelmet a zárakkal kapcsolatban, és ha még ennek ellenére is sikerül egy illetéktelennek bejutni, akkor természetesen térítenek. Még ha a biztosító munkatársa nem is hívta fel erre a figyelmünket, érdemes utána járni, hogy a meglévő zár mennyire biztonságos, és hogy elfogadja-e a biztosító.

A biztosítók által elfogadott zárakról a MABISZ lakásbiztosítási útmutatóban, illetve a betöréses lopás- és rablásbiztosítás technikai feltételei című ajánlásban tájékozódhatunk. Ez egy nagyon részletes útmutató, minden zártípusra kitér. Érdemes szakembert hívni, aki meg tudja állapítani, hogy a zár megfelel-e a biztosító kritériumainak vagy sem.